Volgens Tinder en Spotify is het maar wat handig als je dezelfde muzieksmaak hebt als je geliefde, en dus gaan de datingapp en de muziekdienst samenwerken. Maar is een matchende muzieksmaak wel een vereiste voor een succesvolle relatie?

Samen meeblèren met Justin Bieber of juist tegen elkaar aan kruipen onder het genot van klassieke muziek. Het kan best fijn zijn als jij en je wederhelft van dezelfde muziek houden. Sterker nog, in een onderzoek van datingsite Parship geeft 38 procent van de Nederlanders aan het een afknapper te vinden als hun date een 'slechte' muzieksmaak heeft. Nu is 'fout' natuurlijk heel subjectief, maar een cd'tje van Lady Gaga, Justin Bieber en Nickelback opzetten is volgens de Amerikaanse gebruikers van datingsite Tastebuds een no-go.

Daarom sluiten Tinder en Spotify de handen ineen om gelijkgestemden bij elkaar te brengen. Door de twee apps aan elkaar te koppelen kan Tinder potentiële dates met dezelfde muzieksmaak voor jou uitkiezen. Zo hoeven de R&B-lovers zich geen zorgen te maken dat ze op hun eerste date alleen maar over Frans Bauer hoeven te praten.

"Ik vind het best een smart ass move", aldus psychiater en violiste Esther Fenema. "Je muziekkeuze zegt veel over wie je bent, en als je dat bij elkaar herkent is dat best fijn." Daarnaast hebben muziek en verliefdheid het een en ander gemeen, aldus Van Fenema. "Muziek zegt veel over je gevoelsleven, en verliefdheid gaat over gevoel. Ik zie het wel werken."

Maar is het hebben van dezelfde muzieksmaak een vereiste voor een goede relatie? Volgens relatietherapeut Irene Verweij niet. "We vallen juist vaak op onze tegenpolen: de denker valt voor de doener, de dromer op de rationalist." Meestal betekent dat dat de muzieksmaken ook heel verschillend zijn, en dat hoeft helemaal niet erg te zijn. "Net als karakters kunnen muzieksmaken ook naar elkaar toe groeien, het is juist leuk als je elkaar aanvult."

Verweij denkt zelfs dat het helemaal niet gezond voor je relatie hebt, als je altijd maar dezelfde dingen leuk vindt. Zo ziet Verweij dat stellen die claimen nooit ruzie te hebben en dezelfde smaak hebben, vaak uit elkaar groeien. "Wanneer alles in harmonie gaat en je overal hetzelfde over denkt, heb je er automatisch minder aandacht voor. Het is juist goed als het een beetje schuurt, die spanning houdt je betrokken".

Kortom: het is niet erg om een partner te hebben die een totaal andere muzieksmaak, je mag er van tijd tot tijd zelfs even over ruziën. En anders bestaat er gelukkig altijd nog zoiets als een koptelefoon.
Afbeelding