Het zachte klimaat en de vruchtbare grond maken landen als Indonesië en Vietnam ideaal voor het verbouwen van rijst. Niet voor niets vind je het noordelijkste rijstveld zo'n duizend kilometer naar het zuiden, in het Franse Marseille. Maar dat was tot nu! Want geloof het of niet: ook Oudenbosch heeft een rijstveld.
Het buitengebied van Oudenbosch, dinsdagochtend vroeg. In het licht van lantaarnpalen zie je mist boven de waterplassen aan de Vaartweg. En aan de andere kant van het water staan ze. Via zompige grond kun je ze bereiken. Kaplaarzen sterk aanbevolen. Die plantjes die je kent uit de reisgids van Indonesië, alleen hier staan ze niet tegen een berg maar in het vlakke Brabantse land. Rijstplanten.
Rijstteler Jan Veerhuis kreeg het idee via zijn schoonvader. "Die is Surinaams-Hindoestaans. En hij kweekte naast zijn werk rijst in de natte gebieden van Suriname. Een paar jaar geleden liep ik met hem hier en toen zei hij: hier kan rijst groeien. Ik dacht: hoe ouder, hoe gekker. Maar ik dacht ook: dat moeten we uitzoeken."
Veerhuis deed onderzoek via de Universiteit van Wageningen. Hij ging aan de slag. Het lukte. En nu kan hij oogsten. De rijstplant is niet alleen om op te eten. Er staan ook grote rijstplanten die gebruikt worden als sierbloem, voor in huis. Daarvoor heeft Veerhuis al contact met de plaatselijke bloemist. Ook kun je van de plant karton of plastic maken.
Maar het verbouwen van rijst in Brabant is een proef. Het hangt af van de medewerking van het waterschap en de gemeente Halderberge of het door gaat. Veerhuis is optimistisch. "Ik hoop dat de aandacht en het resultaat ervoor zorgen dat we een toekomst hebben."
Als alles lukt, wil Veerhuis meteen na de oogst eind deze maand opnieuw rijstplanten zaaien in het buitengebied van Oudenbosch.