Het leven van een medewerkster van de New Yorkse metro is vrijdag gered met 'Stayin' Alive' van de Bee Gees. De vrouw werd geŽlektrocuteerd toen ze op het metrospoor viel. Een collega, zonder enige EHBO-kennis, bracht haar weer bij zinnen door hartmassage toe te passen op het ritme van de pophit.
De 35-jarige Monique Brathwaite werd in de wijk Harlem op het metrospoor gevonden door collega David Martinez. Brathwaite was gevallen en kreeg hierbij 600 volt aan elektriciteit door haar heen. 'Ik dacht dat ze dood was', gaf Martinez aan, die rook uit haar hoofd zag komen.

Terwijl een andere medewerker de stroom uitschakelde paste Martinez hartmassage toe. De 54-jarige man had geen enkele ervaring met eerste hulp, maar hield zich aan het ritme van Stayin' Alive. In een nieuwsartikel had hij namelijk eens gelezen dat de pophit van de Bee Gees met rond de 100 bpm (beats per minuut) de ideale snelheid is voor borstcompressie.

Martinez herinnerde zich het ritme en zong bij de reanimatie hardop ,,stayin' alive, stayin' alive", zo vertelt hij tegenover The Washington Post. Na enkele minuten ademde Brathwaite weer en kon ze haar ogen openen. Door het ongeluk liep ze forse brandwonden op aan haar armen, benen en dijen. Ze ligt nog in het ziekenhuis.

Het laatste wat het slachtoffer kon herinneren was dat ze in de metrotunnel stond. ,,Ik hoorde dat het werk erop zat, daarna werd ik wakker en lag ik in het ziekenhuis."

Inmiddels wordt er via Gofundme geld ingezameld voor Brathwaite. De moeder van vier kinderen heeft namelijk enkele maanden nodig om te herstellen. ,,Ze heeft ondersteuning nodig om haar rekeningen, ziekenhuisbezoeken en schoolgeld voor de kinderen te kunnen blijven betalen.''

Hartmassage kan worden toegepast om bloed sneller naar een zuurstofarm brein te laten pompen. Hierbij is het belangrijk dat er een tempo wordt aangehouden van minimaal honderd keer per minuut en maximaal 120 keer per minuut.