Studenten die een naaktkalender hebben gemaakt om geld in te zamelen voor borstkankeronderzoek, zijn op zoek naar een ander goed doel. Pink Ribbon wil de opbrengst niet hebben.

Vier studenten van de Universiteit Twente wilden iets doen voor Pink Ribbon, nadat de moeder van één van hen was overleden aan borstkanker. Het werd een naaktkalender. Maar dat ziet Pink Ribbon niet zitten.

De stichting, die zich inzet voor onderzoek naar borstkanker, heeft regels waar donaties aan moeten voldoen, zegt een woordvoerster. Zo zijn alcohol en tabak niet toegestaan en wil Pink Ribbon zich niet verbinden aan uitingen waar naakt in voorkomt. Die zouden als kwetsend ervaren kunnen worden door borstkankerpatiënten. "De een zal er geen probleem mee hebben, de ander vindt het aanstootgevend. Dat is voor ons voldoende reden om hier geen medewerking aan te verlenen."

De studenten zijn allemaal lid van een herendispuut van roeivereniging D.R.V. Euros. Ze noemen de reactie van Pink Ribbon 'enigszins kwetsend'. Boos zijn ze niet, maar ze vinden het wel vreemd. "Pink Ribbon gaat wel in zee met Hunkemöller. Ze zeggen dat we een niet-sexy ziekte niet moeten seksualiseren, waarom staan ze dan wel achter Hunkemöller?", vraagt één van hen zich af. "Maar ze maken hun eigen overwegingen en dat moeten we respecteren."

De kalenders zijn nog niet gedrukt, maar dat gaat ondanks de weigering van Pink Ribbon wel gebeuren. "Onze missie is om geld op te halen en dat geld op de goede plek te krijgen, of dat nou Pink Ribbon is of een andere stichting die zich bezighoudt met kankeronderzoek. We zijn nu hard bezig dat voor elkaar te krijgen."
Foto