De apparatuur die de Belastingdienst gebruikt voor het scannen van kentekens, herkent nieuwe nummerplaten vaak niet. Belastingontduikers in nieuwe auto's kunnen daardoor makkelijk wegkomen.

Het systeem dat de Belastingdienst gebruikt, is niet toegerust op platen die de combinatie van twee cijfers, drie letters en nog een cijfer hebben, meldt het AD.

Dat bleek al uit controleacties van drie jaar geleden, maar sindsdien is er niets veranderd, meldt de krant. In 2013 hadden alleen nog bestelwagens het nieuwe kenteken. Nu hebben ook personenauto's de nieuwe kentekenserie, die dus niet gelezen kan worden met het huidige scanmateriaal.

De Belastingdienst heeft camera's langs autosnelwegen staan die kentekens kunnen scannen. Op die manier kunnen wanbetalers worden opgespoord.

Medewerkers van de Belastingdienst zien hoe bij hun kentekencontroles veel oude auto's van de weg worden gehaald, terwijl de nieuwe exemplaren kunnen doorrijden omdat de nummerborden simpelweg niet worden herkend. Dat is rechtsongelijkheid, klinkt het binnen de dienst.