Hij werd geridderd en mocht zich 'Sir' noemen omdat hij zoveel had betekend voor de Britse detailhandel. Maar miljardair Phillip Green liet bewust de pensioenen van 20.000 mensen verdampen is nu op last van het Britse parlement 'ontridderd'.

Green heeft daarmee de bedenkelijke eer om de eerste te zijn die zijn titel verliest. Vijftien jaar lang was hij de baas van BHS, een keten van 180 outletwinkels. Hij kocht het bedrijf in 2000 met 225 miljoen euro aan geleend geld. Tijdens zijn vijftien jaar als eigenaar wist Green via allerlei constructies 650 miljoen euro uit het bedrijf te halen en in eigen zak te steken, terwijl BHS een langzame dood stierf.

In 2015 deed Green BHS weer van de hand voor één pond. De nieuwe eigenaar werd een zakenman die erom bekend stond bedrijven bankroet te laten gaan. En dat gebeurde dan ook in 2016, 11.000 werknemers verloren hun baan en hun pensioen.

Gepensioneerde ex-werknemers kunnen waarschijnlijk naar hun pensioen fluiten, nu blijkt dat het bedrijf kampt met een pensioengat van 639 miljoen euro. Uit een rapport bleek dat Green hebzuchtig was en had nagelaten zijn bedrijf te besturen.

"Het onaanvaardbare gezicht van het kapitalisme", werd hij genoemd. Een meerderheid van het Britse parlement stemde vandaag voor het afnemen van zijn adellijke titel. De 'degradatie' kan alleen nog worden voorkomen door koningin Elizabeth.

Medelijden met Green hoeven we niet te hebben. Met zijn bedrijf Arcadia Group bestiert hij grote winkelketens en is hij goed voor een vermogen van zo'n 7 miljard euro.