De poging van een kunstenares om een beschadigd standbeeld van het kindje Jezus te herstellen, wordt met hoongelach ontvangen. Kerkgangers in het Canadese stadje Sudbury reageren verontwaardigd en noemen het een slechte Halloweengrap.

,,Het beeld was in het verleden al eerder beschadigd. Het is altijd het hoofd van Jezus dat verdwijnt", vertelt pastoor Lajeunesse die aan de kerk verbonden is aan CBC News. ,,Waarschijnlijk omdat het kleiner is en makkelijker af te breken."

In het verleden hebben parochianen het hoofd altijd teruggevonden en konden ze het weer op het beeld bevestigen, maar deze keer was het spoorloos verdwenen.

Geen enkele beeldhouwer wilde zich aan het karwei wagen om een nieuw hoofdje te maken en een volledig nieuw standbeeld zou tussen de 6.000 en 10.000 dollar kosten. Pastoor Lajeunesse vreest echter dat vandalen dan weer zullen toeslaan.

Kunstenares Heather Wise, die erg van streek was door het onthoofde standbeeld, bood zich daarom vrijwillig aan om het standbeeld te herstellen.

Volgens Lajeunesse boetseerde Wise urenlang aan het nieuwe hoofdje op het stenen standbeeld. ,,Het probleem was dat de kunstenares de kin moest opheffen zodat het hoofd erop zou blijven, want het bleef er de hele tijd afvallen," aldus de pastoor.

Wise gaf ondertussen toe dat ze nog nooit eerder met steen had gewerkt. ,,Ik voel me bevoorrecht dat ik dit kan doen. Het hoofdje van kindje Jezus maken voor een kerk is het hoogtepunt van mijn hele kunstcarrière."

Volgens de pastoor zijn veel kerkgangers gekwetst en teleurgesteld in het resultaat. ,,Door het grote kleurcontrast doet het echt pijn aan je ogen," merkt hij op.

Nog geen week later was het hoofdje door de regen al weg aan het slijten. ,,Ik verwacht niet dat het er lang op zal blijven," zegt Lajeunesse. ,,De kunstenares is van plan om er ergens volgend jaar eentje in steen te houwen."
Foto