Barcelona geeft de strijd op. In drie dagen tijd werd een kunstwerk met dictator Franco in de hoofdrol bekogeld met eieren, besmeurd met verf en voorzien van een opblaaspop en een varkenskop. Nu onbekenden het beeld ook nog omver hebben geworpen, wordt het werk maar verwijderd.

Het beeld maakte deel uit van de tentoonstelling Franco, Victòria i República in de hippe wijk El Borne. Daarmee wilde de stad de beladen geschiedenis van het land bespreekbaar maken. Generalísimo Francisco Franco leidde het land met harde hand van 1939 tot zijn dood in 1975.

Er werd met afschuw gereageerd op de terugkeer van de generaal in het straatbeeld. Tegenstanders hadden er geen boodschap aan dat het hoofdloze standbeeld juist was bedoeld om een punt te maken. Al binnen enkele minuten na de onthulling vlogen de eerste eieren door de lucht. Ook werd er in stilte gedemonstreerd bij het beeld.

Vannacht besloot een groep van drie mannen nog een stap verder te gaan. Gewapend met een deur als hefboom wisten ze Franco van zijn sokkel te krijgen. Onder luid gejuich brak het beeld in tweeën.

Barcelona heeft besloten het beeld niet meer terug te plaatsen. Met een vuilniswagen werden de brokstukken in de vroege ochtend verwijderd.

Loco-burgemeester begrijpt de woede van de tegenstanders. "We hadden het beter moeten uitleggen." Volgens hem waren er borden met een toelichting in de maak, maar waren die niet op tijd af.
Foto