Welkom in onze grote familie: Dat zien mensen die bij een van de 38 La Mafia-restaurants in Spanje gaan eten. Het is alleen de vraag of dat nog lang zal duren, want het officiële Europese merkenbureau heeft besloten dat de naam van de keten veranderd moet worden. Het wil dat de restaurantnaam niet langer meer wordt geassocieerd met criminele bendes.

Daar zijn de eigenaren van de keten alles behalve blij mee. In de loop van dit jaar zouden er namelijk nog drie filialen worden geopend, maar de naamsverandering gooit nu roet in het eten. Het management heeft dan ook besloten in hoger beroep te gaan.

Voor veel Italianen is de uitspraak van het merkenbureau juist een belangrijke overwinning. Zij waren boos en beledigd over de naam van de restaurantketen, omdat ze vinden dat Italië ermee in een kwaad daglicht wordt gezet.

In de restaurants hangt een echte maffia-sfeer. Aan de wanden hangen grote foto's van onder meer The Godfather en elke stoel heeft de naam van een bekende maffioso.
Op elke stoel staat de naam van een bekende maffioso Facebook La Mafia

"De naam staat overal zo groot, dat het lijkt alsof het een typisch Italiaans product is", zegt journalist Attilio Bolzoni van La Repubblica. "Het roept associaties op met criminaliteit en gaat tegen alle moraliteitsprincipes in."

Dat de Italianen niet blij waren met de naam, is ook bij het personeel van La Mafia bekend. "Er is zelfs een groep Italianen op Facebook die protesteert tegen de naam van het restaurant, en dat zijn heel veel mensen", vertelt een serveerster aan Bolzoni. "Maar ik snap het wel, want het zou hetzelfde zijn als een restaurantketen die ETA (Baskische afscheidingsbeweging) heet".

Pablo Martinez, woordvoerder van La Mafia, zegt echter dat het woord maffia in Spanje niet altijd geassocieerd wordt met criminaliteit: "Hier denken we dan ook aan een groep mensen die als vrienden gezellig om de tafel zit en eet. Daar staat onze naam voor".
Foto