Voor het eerst is een Nederlands huisdier gekloond. Dat is gebeurd in Zuid-Korea, voor een nieuw programma van BNN.

In Nederland is het verboden om dieren te klonen, maar het importeren van een gekloond dier mag wel. Dierenwelzijnsorganisaties en politieke partijen reageren verontwaardigd.

De hond die is gekloond is de 12-jaar oude buldog Joep uit Rotterdam. Joep is inmiddels dood, maar de eigenaren zijn dolgelukkig met de geslaagde kloon, Pipo. "Het zijn niet alleen de uiterlijke kenmerken die nagenoeg identiek zijn", zeggen ze tegen De Telegraaf. "We zijn dagelijks verbaasd over het gedrag en karakter dat op zó veel punten overeenkomt met onze oude hond. Dat is niet te geloven."

De baasjes van Joep hadden gereageerd op een oproep van BNN aan mensen die hun huisdier genetisch wilden laten kopiëren. Ze moesten een stuk weefsel van hun hond naar het Zuid-Koreaanse bedrijf Sooam Biotech sturen. Het kostte de omroep volgens de krant 50.000 euro om Joep te laten klonen.

Het CDA, D66, de PVV en de Partij voor de Dieren zijn tegen het klonen op bestelling. De PVV vindt het tegenstrijdig dat in Nederland geen dieren mogen worden gekloond, maar dat genetisch gekopieerde dieren wel geïmporteerd mogen worden. Het CDA is tegen omdat er volgens die partij grote risico's aan het klonen zitten.

De Nederlandse Federatie Dierenopvang Organisaties noemt het in de krant een bizarre ontwikkeling. "De dierenopvang puilt uit met honden die soms jarenlang moeten wachten op een baasje. Wij vinden het beter om een opvanghond een kans op een fijn leven te geven", zegt een woordvoerster.

In het programma Klonen: Wens of Waanzin? reizen Sophie Hilbrand en wetenschapper Bas Haring de wereld over om meer te weten te komen over het fenomeen klonen. In Zuid-Korea bezoeken ze het eerste bedrijf dat huisdieren kloont en in Texas gaan ze naar een veehouderij.

De eerste aflevering van Klonen: Wens of Waanzin? wordt komende vrijdag uitgezonden, om 21.10 uur.