Naast chocoladerepen een HIV-test uit de snoepmachine van de universiteit halen. In sommige delen van China kijkt men er niet meer van op. Vanwege de sterke groei van het aantal HIV-gevallen onder studenten worden de tests nu op deze manier aangeboden.

De test is eenvoudig te doen. Een student neemt een urinemonster van zichzelf en stuurt de test vervolgens naar een laboratorium. Enkele dagen later is het resultaat anoniem online te lezen. De test kost omgerekend zo'n vijf euro. Dat is slechts een tiende van de werkelijke prijs. De kosten worden vergoed met een subsidie van een Chinese liefdadigheidsorganisatie.

Het aantal jonge Chinezen (tussen 15 en 24 jaar) dat wordt besmet met het HIV-virus stijgt met 15 procent per jaar. In totaal staan er 575.000 Chinezen met HIV geregistreerd. De regio Szechuan is de eerste waar de verspreiding van goedkope tests is gestart. Dit gebied staat in de top drie met de meeste nieuwe HIV-gevallen onder jongeren.

"Aan het eind van het jaar wordt besloten of de pilot doorgaat", zegt Shen Jie, de onderdirecteur van de Chinese organisatie voor bestrijding en voorkoming van AIDS tegen China News.
Foto