Reddingswerkers hebben op een aantal eilanden tussen de Laptevzee en de Oost-Siberische Zee twintig uitgehongerde mensen gered. Volgens The Siberian Times gaat het om mammoetjagers die in het gebied op zoek waren naar fossiele slagtanden van de uitgestorven dieren.

De boot van de jagers was kapot en ze konden niet terug naar het vaste land. De reddingsbrigade kreeg op 7 oktober al een noodsignaal, maar kon niet eerder ingrijpen vanwege slecht weer. Het werd de reddingswerkers ook daarna niet makkelijk gemaakt: de jagers zaten verspreid over drie locaties op twee verschillende eilanden.
Een hut waar een klein groepje was gestrand Reddingsbrigade van JakoetiŽ
Het weerstation waar de grootste groep vastzat Reddingsbrigade van JakoetiŽ
De jagers in het weerstation konden zelf in de helikopter stappen

De helikopter van de reddingsbrigade pikte als eerste een groepje mensen op in een tentje aan een rivier. Ze waren er door de kou en het gebrek aan voedsel slecht aan toe. Twee van hen konden volgens de reddingswerkers ook niet meer zelf lopen.

De volgende stop was een weerstation aan de zuid-westkant van het eiland Groot-Ljachovski. Daar zaten elf mensen vast.

Toen de helikopterpiloot weer op wilde stijgen, diende zich een volgend probleem aan: de helikopter was te zwaar geworden voor de vier mensen die nog een eiland verderop vastzaten. Het uitstellen van die operatie was volgens de reddingswerkers geen optie. De mensen die nog gered moesten worden waren er het ergst van allemaal aan toe.

Hierop werden vier mensen gekozen die een dag later zouden worden opgepikt bij het weerstation en dus kon de helikopter door naar het eiland Stolbovoj. Vier uitgehongerde mannen werden daar uit een tentje gehaald. Ze zaten al drie weken zonder eten vast.

Alle twintig mammoetjagers zijn volgens The Siberian Times nu in veiligheid. Hoe het met ze gaat is niet bekend.

Mammoetjagers zoeken in SiberiŽ diep in de permafrost naar ivoor van de uitgestorven dieren. Een slagtand kan wel 25.000 euro opleveren.
Foto