Het is al jaren vaste prik na Halloween: talkshowhost Jimmy Kimmel roept ouders op tegen hun kinderen te zeggen dat ze alle halloweensnoep die ze hebben opgehaald op hebben gegeten. De reactie van de kinderen filmen ze en dat levert hilarische beelden op, al zeven jaar achter elkaar. Maar is het wel goed voor kinderen?

De kinderen in de video's worden miljoenen keren bekeken. Kinderpsycholoog Nicolien Scheerman vraagt zich af of dit goed is voor een kind. "Het kan heel stoer zijn om in zo'n video voor te komen, maar kinderen kunnen er ook mee worden gepest" zegt ze. "De kinderen staan min of meer voor paal, ik zou mijn kind zelf nooit laten meedoen."

Scheerman vindt vooral dat de privacy van de kinderen op het spel staat. Zeker omdat ze niet zelf kunnen beslissen of ze wel of niet meedoen aan het filmpje. "Die video's gaan nooit meer weg. Als kinderen daar heel veel reacties op krijgen, draagt dat denk ik niet positief bij aan de ontwikkeling." Scheerman denkt dat kinderen zich later zouden kunnen schamen voor hun deelname.

Veel ouders posten video's van hun kinderen op social media, Scheerman snapt dat mensen dat doen. "Het is leuk om video's van je kinderen te delen met familie en vrienden, dat kan ook geen kwaad. Maar om dat op deze manier voor iedereen zichtbaar te maken, vind ik onverstandig."

De kinderen reageren soms woest, soms heel vergevingsgezind. En daar smullen we massaal van. "Het is leedvermaak, de kinderen worden een beetje uitgelachen", zegt social media-expert Diederik Broekhuizen.

In 2009 startte Jimmy Kimmel met de halloweenprank. Sindsdien vraagt hij kijkers ieder jaar om deze grap uit te halen bij hun kinderen en het filmpje op te sturen. De leukste inzendingen verwerkt hij in een video. Dat leverde Kimmel miljoenen views op. Niet gek, vindt Broekhuizen. "Het is heel grappig om te zien. Het is super herkenbaar voor ouders. Maar ook voor mensen zonder kinderen, want we zijn allemaal zelf kind geweest."

De kinderen in de video reageren verbouwereerd, ze snappen er niets van: hun ouders zijn normaal heel zorgzaam en leuk. "En dan doen ze dit. Heb je heel de avond snoep verzameld, eten je ouders het op", zegt Broekhuizen.
Filmpje