Heb je ooit wel eens nagedacht over welke consequenties de naam van je wifi-netwerk kan hebben? Een 18-jarige jongen uit Dijon in Frankrijk weet dat inmiddels als geen ander. Hij is door de rechter veroordeeld om de naam van zijn netwerk.

'Daesh 21' had hij zijn draadloze netwerk genoemd. Daesh is een Arabische afkorting die gebruikt wordt voor terreurorganisatie Islamitische Staat en 21 is het nummer van het departement C˘te d'Or, waar Dijon de hoofdstad van is. De buren van de jongen trokken aan de bel toen ze het wifi-netwerk zagen.
Verheerlijken van terrorisme

De Franse autoriteiten zagen het wifi-netwerk als een serieuze dreiging en namen het hoog op. Er werd een groot onderzoek ingesteld, waarbij de jongen werd ge´dentificeerd. Onder meer zijn computer, zijn telefoon en zijn social media-accounts werden doorzocht.

Hoewel er geen enkel bewijs was voor een terroristisch motief, werd de jongen toch veroordeeld voor het verheerlijken van terrorisme. Daar staat sinds de invoering van een nieuwe anti-terreurwet in Frankrijk maximaal 7 jaar gevangenisstraf op. De jongen kreeg 100 uur dienstverlening. Omdat hij daar niet mee instemde, werd dat een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden.

De advocaat van de jongen noemt de veroordeling flauwekul. Volgens haar kon de jongen de naam van het netwerk zelf niet eens verklaren. "De naam van een netwerk wijzigen als verheerlijken van terrorisme zien, slaat helemaal nergens op", zei ze.

De jongen heeft de naam van zijn wifi-netwerk inmiddels wel weer gewijzigd. Het is nu 'Roudoudou 21', een verwijzing naar een Franse muzikant. Hij kan nog tegen de uitspraak in beroep.