Ondanks de komst van computers, smartphones en tablets maken we toch nog aardig vaak gebruik van pen en papier. En wanneer het papiertje zijn taak heeft volbracht, gooien we het weg. Het eindigt bij het oud papier of op de vuilnisbelt. Zonde eigenlijk, zo vinden Chinese onderzoekers. En dus komen ze met een oplossing. Ze ontwikkelden een goedkope, milieuvriendelijk manier om herschrijfbaar papier te maken.
Het papier is gemaakt van wolfraamoxide en een polymeer dat veelvuldig in voedsel en medicatie wordt gebruikt. Om op het papier te kunnen ‘printen’, stelden de onderzoekers het papier gedurende 30 seconden bloot aan ultraviolet licht. Daarop kleurde het papier blauw. Om woorden of afbeeldingen op het papier te zetten, plaatsten ze er een sjabloon op alvorens het papier aan ultraviolet licht bloot te stellen. Daarop werden alleen de aan ultraviolet licht blootgestelde delen van het papier blauw.
De afbeeldingen verdwijnen wanneer ze aan zuurstof of ozon worden blootgesteld.
Om de woorden of afbeeldingen op het papier te wissen, kun je het papier gewoon een dag of twee laten liggen. Heb je niet zoveel geduld? Als je het papier blootstelt aan warmte, verdwijnt de blauwe kleur binnen dertig minuten. Wil je je boodschap langer bewaren? Ook dat is een mogelijkheid. Wanneer de onderzoekers een bepaald polymeer aan het papier toevoegden, bleven de boodschappen wel tien dagen op het papier staan alvorens te verdwijnen.
Experimenten wijzen uit dat het papier wel veertig keer opnieuw beschreven kan worden. Pas daarna begint de kwaliteit terug te lopen, zo schrijven de onderzoekers in het blad ACS Applied Materials & Interfaces.
Foto