Zhang Shuchao, 107, uit de stad Guiyang in Guizhou in het zuidwesten van China, schrijft haar lange leven toe aan haar positieve levenshouding, de goede zorg van haar schoondochter en aan gezond eten, aldus Guizhou Stad Nieuws.
Zhang werd geboren in de Zuid-Chinese provincie Guangdong op 2 november 1909 en spreekt vloeiend Kantonees.
"Mijn schoonmoeder glimlacht en zegt hallo tegen iedereen die ze tegenkomt. De ouderen die in de omgeving wonen willen haar allemaal bezoeken en een praatje met haar maken," zegt Jiang Xiuwen, Zhang's schoondochter.
Jiang heeft een kleermakerij en Zhang komt vaak als vrijwilliger om te helpen met het naaien.
"Ik heb haar niet gevraagd om te komen helpen met naaien, want ik ben er niet zeker van of ze het kan doen. Maar ze is bedreven in het bedienen van de naaimachine," zegt Jiang.
Jiang voegt hieraan toe dat de honderdjarige graag iets te doen wil hebben. Ze maakte gebreide truien en mutsen toen ze tussen de 100 en 105 was. Ze voegt eraan toe dat de truien en hoeden die ze maakte, mooi zijn en van kwaliteit.
Wanneer buren en vrienden kwamen om haar te bezoeken, gaf de oude vrouw hen de truien en hoeden als cadeautjes. Zij ontvangt ook veel cadeautjes van de buren.
"Het gelukkige leven van Zhang heeft iets te maken met haar goede schoondochter", zegt Zhang's buurman, Liu.
Liu zei: "Hoewel Jiang's familie op minimumniveau leeft, doet Jiang haar best om voor de oude vrouw te zorgen. Iedere week maakt Jiang stamppotten en kip klaar voor Zhang, en zij helpt de oude vrouw met baden en zij trekt haar iedere dag schone kleren aan."
De goede eetgewoonten van de honderdjarige dragen ook bij aan haar lange leven.
Zhang neemt kleine porties bij elke maaltijd, zij neemt vijf maaltijden per dag, met een kom rijst bij elke maaltijd. Ze houdt van het eten van groenten, noedels, en zij drinkt regelmatig melk en appelsap.
Zhang geniet ook van het lezen van kranten elke dag en het delen van interessante nieuws met anderen.
"Door iedere dag het dagelijkse nieuws te lezen blijven de hersenen van de oude actief. We denken dat dat ook heeft bijgedragen aan haar lange leven", zegt één van de gezinsleden van Zhang.
Foto