Ergens in Amerika graaft op dit moment een bulldozer een totaal nutteloos gat. Dieper en dieper totdat het geld op is om de machine en de machinist te betalen. Maar dat moment is nog niet in zicht. Mensen blijven maar geld doneren om het gat dieper te zien worden.

Zondag rond het middaguur Nederlandse tijd stond de teller op ruim 94.000 dollar. De graafwerkzaamheden zijn vrijdag begonnen en rechtstreeks te volgen op de website holidayhole.com. Daar kan ook geld gedoneerd worden om verder te graven.

Voor elke twee seconden graven betaal je 5 dollar. In totaal is er al voor meer dan 94.000 dollar gegraven. Het gat dient geen enkel nut.

Het graven van het gat is een idee van de producenten van het humoristische kaartspel Cards against Humanity. Zij leveren daarmee kritiek op Black Friday in de Verenigde Staten. Dat is de dag na Thanksgiving waarop Amerikanen traditioneel beginnen met winkelen voor de feestdagen.

Op die dag worden miljarden dollars uitgegeven. De makers van het kaartspel vinden het belachelijk dat er een dag is die erop gericht is om zoveel mogelijk geld uit te geven aan winkelen. Vandaar het nutteloze gat met de toepasselijke naam Holiday Hole.

Op de site is naast de voortgang van de graafwerkzaamheden ook uitleg te vinden over de reden van het gat. "Het is de bedoeling dat je het grappig vindt. Misschien begrijp je het eerst nog niet, maar ergens volgend jaar zal je zachtjes grinniken als je denkt aan het gat."

Ondanks de kritiek op de commercie voelen bedrijven zich niet geremd om gebruik te maken van de aandacht voor het gat. De drie hoogste donaties van zo'n 1000 dollar staan prominent op de site en zijn allemaal van bedrijven die zo relatief goedkope 'advertentieruimte' hebben ingekocht.
Foto