Meisjes die in 2019 zeventien jaar worden, krijgen een brief op de mat dat ze dienstplichtig zijn. De Eerste Kamer heeft vandaag het wetsvoorstel aangenomen.

De jonge vrouwen hoeven niet van de brief te schrikken, de wet is vooral symbolisch. "Het betekent dat de wet geen onderscheid meer maakt tussen mannen en vrouwen als het gaat om het verdedigen van het vaderland", legt woordvoerder bij Defensie Klaas Meijer uit.

In de praktijk verandert er weinig. "De opkomstplicht is sinds 1997 afgeschaft, maar we kennen nog wel een dienstplicht. Iedereen die 17 jaar wordt, wordt ingedeeld in het dienstplichtig bestand."

Zodra de Koning zijn handtekening onder de wet zet, zal de brief niet alleen bij jongens, maar ook bij meisjes van 17 jaar op de deurmat vallen. Zolang de herinvoering van de dienstplicht niet nodig is, hoeven ze niks met de brief te doen.

"De kans is klein dat ze worden opgeroepen, want er moet eenzelfde dreiging zijn zoals in de koude oorlog, dan heb je grote legers nodig. Maar dat is nu niet aan de orde", aldus Meijer.

Na invoering van de wet verandert er bij Defensie niks. "Behalve dat we meer brieven gaan sturen." Al hoopt de organisatie wel dat vrouwen het leger vaker als carrièremogelijkheid gaan zien. "We hebben nu maar tien procent vrouwen in dienst, dat is veel te weinig. We hopen dat dat er meer worden."