Of je gelijk krijgt van de rechter bij een dispuut met de fiscus hangt af of je in Leeuwarden woont of in Den Haag, blijkt uit onderzoek van belastingadvieskantoor Deloitte.

Deloitte analyseerde 34.806 belastingzaken die voor de rechter zijn verschenen. Daaruit blijkt dat belastingplichtigen in 55 procent van de gevallen wonnen van de fiscus bij de rechtbank Leeuwarden en Noord-Nederland, en dat maar 35 procent wint bij de rechtbank Den Haag en Noord-Holland. De verschillen per individuele rechter kunnen nog groter zijn.

Verschil in uitspraken van rechters is van alle dag. Maar vaak zit het verschil dan in de hoogte en zwaarte van de straf. Een dief blijft een dief. Bij belastingzaken die voor de rechter komen wordt uitspraak gedaan of iemand bijvoorbeeld onterecht te veel belasting heeft betaald. Het antwoord is dan ja of nee. Belastingwetgeving wordt hiervoor geïnterpreteerd en toegepast. En die fiscale regels zouden voor iedereen hetzelfde moeten zijn. Maar dat is dus niet het geval. Als belastingbetaler in Den Haag kun je dus door de rechter gedwongen worden om meer belasting te betalen dan iemand in Groningen, op basis van precies dezelfde regels.

Waar het verschil door komt, heeft Deloitte niet kunnen achterhalen. Hiervoor zou vervolgonderzoek gedaan moeten worden. Deloitte hoopt dat dat wordt gedaan door het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Het is nog maar de vraag of dit zal gebeuren. In Frankrijk is er een wet aangenomen waarbij dit soort analyses zoals Deloitte gedaan heeft, verboden zijn. Naar aanleiding daarvan hebben Tweede Kamerleden vragen gesteld aan de regering of dit in Nederland ook niet verboden zou moeten worden. Als je ziet wat Deloitte met hun analyse naar boven heeft weten te halen, is geen goed idee. Het is een beter om dit soort statistieken toe te juichen, hierdoor komen de lacunes naar boven.

De fiscale regels zijn kennelijk zo ruim geformuleerd, dat het te veel ruimte laat voor interpretatie. Tijd voor heldere en simpele belastingwetten.