Het zijn moeilijke tijden, voor ieder mens. Maar ook de duiven hebben het zwaar. Doordat er veel minder mensen op straat zijn en er minder geconsumeerd wordt, is er voor hen veel minder eten.

De pleinen en straten van Groningen liggen er verlaten bij. Er staan geen rijen voor de friet- en viskramen meer. Terrassen blijven leeg. Dat is slecht nieuws voor alle ondernemers, maar ook voor de dieren die leven van de kruimels en patatjes die op de grond vallen. Zo hebben stadsduiven het nu erg moeilijk.

Een Duitse dierenrechtenorganisatie waarschuwt zelfs voor de gevolgen van de coronacrisis voor stadsduiven. Er dreigen duizenden duiven te verhongeren, aldus Leonie Weltgen van de Duitse Dierenbescherming. Dat komt mede door de koppigheid van de duiven.“Omdat duiven zeer gehecht zijn aan hun standplaats, verlaten ze de binnensteden niet”, legt Weltgen uit aan Express.

Volgens de expert is het nu extra nijpend. “Het is broedseizoen en dus zullen ook veel jonge duiven wegens voedselgebrek in hun nesten overlijden.”VerantwoordelijkheidNiet iedereen is fan van duiven, dat begrijpt de expert. Maar: “Dat de dieren nu op een ondraaglijke wijze aan hun einde komen, mogen de steden niet toestaan. De voorouders van de stadsduiven werden ooit door mensen gefokt. We hebben dan ook een speciale verantwoordelijkheid.”