Ruim drieënhalf jaar was Sacha Bucciarelli trouwambtenaar bij de gemeente Nijmegen. Werk dat ze met veel plezier deed, maar daar kwam deze week een onverwachts einde aan: ze werd op straat gezet nadat ze zich in een krant kritisch had uitgelaten over het aantal van 30 mensen die nu nog bij een huwelijksvoltrekking aanwezig mogen zijn. Veel te veel, vindt ze.

Tegenover een journalist van het dagblad De Gelderlander zette ze vraagtekens bij de uitvoering van de coronamaatregelen door haar gemeente. Ze moest meteen bij haar baas op gesprek komen. Resultaat: per direct ontslagen. "Ik dacht dat ik een dikke vette waarschuwing zou krijgen, ik had nog geen dossier of niks. Dus dit was wel een klap."

Vooropgesteld: Bucciarelli staat nog steeds achter haar uitspraken. Het had misschien wat handiger gekund, dat geeft ze nu wel toe. Maar dat het gesprek met een journalist uit zou draaien tot een ontslag op staande voet, dat had ze niet zien aankomen.

"Ik maakte me al langer zorgen over het beleid", vertelt ze. "Wettelijk gezien mogen er nog 30 mensen op een bruiloft aanwezig zijn. Maar voor een huwelijk zijn in de praktijk maar vijf mensen noodzakelijk: een trouwambtenaar, het bruidspaar, en twee getuigen. Dat je voor uitvaarten die grens op 30 stelt, dat vind ik heel begrijpelijk. Maar voor een huwelijk zijn er, zeker in deze tijd, maar echt die vijf mensen noodzakelijk."

Er zijn volgens Bucciarelli ook al gemeenten die de grens van maximaal vijf personen aanhouden. "In Amsterdam en Rotterdam zie je dat bijvoorbeeld. Dus heb ik in dat interview aangegeven dat ik het beleid van mijn gemeente heel onverantwoordelijk vond. In dat gesprek noemde ik het ook uitlokking."

"Achteraf gezien heb ik dat misschien te zwaar benoemd. Er waren collega's die mijn uitspraken dan weer betuttelend vonden. Maar het gaat er gewoon om: ik maak mij als burger zorgen."

Sacha zegt dat ze nog het meest bezorgd is over het 'knuffelrisico', familie en vrienden die het niet kunnen laten om elkaar in de armen te vliegen nadat het jawoord eruit is gekomen. "Een bruiloft is zo'n emotioneel moment, ik snap dat mensen dat moment met hun naasten willen delen, echt. Maar die mensen die elkaar in de armen vliegen, gaan daarna ook weer gewoon hun boodschappen doen in de supermarkt."

Dinsdag verscheen het artikel in de krant, diezelfde dag had ze meteen een gesprek met haar leidinggevenden. Ze leest haar ontslagbrief voor: "Er staat: zeer ernstig plichtsverzuim. Het openbaar ter discussie stellen van beleid van Rijksoverheid, wat ten grondslag ligt aan de werkwijze van de gemeente." En, voegt ze toe: "De belangen geschaad door het handelen van de overheid openbaar te stellen in crisistijd."

Het ontslag is nog steeds niet helemaal geland bij Sacha. "Ik geloof dat het nog een beetje moet zakken, ik heb er vannacht nog niet van geslapen." Of ze het had zien aankomen? "Nee, ik had wel iets verwacht, maar niet zo erg als dit. Ik dacht, ik krijg een dikke vette waarschuwing of zoiets. Ik had ook geen dossier of niks. Dus dan is dit wel een klap."

Ze weet nog niet wat ze nu gaat doen. "Hiervoor was ik ondernemer, was ik mediator in echtscheidingszaken. Dat kan ik weer oppakken. Misschien zoek ik het in een andere branche." Zorgen maakt ze zich niet: "Dat komt echt wel goed."

Voorlopig haalt ze veel steun uit de reacties in haar omgeving. Zoals haar vader, met wie ze uitgebreid aan de telefoon hing na haar ontslag. "Die zei alleen maar hoe ongelooflijk trots hij op me is dat ik me hierover uitsprak. Dat doet met dan veel goed." Maar de meeste kracht put ze uit de reactie van haar dochter van 10. "Die zei: mama, eigenlijk ben jij gewoon een held. Dus dat is het dan al waard."

Een woordvoerder van de gemeente Nijmegen bevestigt het ontslag van Sacha, maar doet verder geen uitspraken over de zaak.