Een surfer die zijn favoriete surfplank twee jaar geleden verloor op Hawaï, hield al die tijd hoop dat hij de plank op een dag terug zou zien. Maar dat de surfplank twee jaar later en 8000 kilometer verderop plotseling op zou duiken op een afgelegen eiland, had hij niet aan zien komen. "Ik dacht dat het een grap was."

Doug Falter raakte zijn surfplank twee jaar geleden kwijt door een metershoge golf in de Waimea baai op Hawaï. Falter (35) was daar op dat moment aan het surfen. Hij hechtte nogal aan de surfplank, die speciaal voor hem gemaakt was.

Falter hield altijd hoop dat hij zijn favoriete surfplank terug zou zien. Hij plaatste berichten op sociale media en verwachtte dat een lokale visserman de plank op een dag tegen zou komen.

De surfer kreeg vorige maand, twee jaar nadat hij het bord kwijtraakte, via sociale media plotseling een bericht dat zijn surfplank terecht was. Erg lokaal bleek de vinder echter niet. De 38-jarige Giovanne Branzuela poseert met de surfplank op het afgelegen Filipijnse eiland Sarangani. "Toen ik een foto zag kon ik het bijna niet geloven", zegt Falter. "Ik dacht dat het een grap was."

Branzuela werkt als basisschooldocent. Hij kocht de surfplank een paar maanden geleden van zijn buren voor 2000 peso's (zo'n 35 euro). Vissers hadden het bord uit zee gevist, zo'n zes maanden nadat Falter het verloren was. De vissers dachten dat het van een jacht gevallen was en verkochten het aan de buren van Branzuela voor enkele tientjes.

Het bord is tijdens de tocht van 8000 kilometer van kleur veranderd. In Hawaï was het blauw, inmiddels is het geel en verweerd. Maar de naam van de maker, Lyle Carlson, is nog altijd duidelijk leesbaar.

Uit nieuwsgierigheid over zijn nieuwe aankoop zocht Branzuela op wie de maker van het bord was. Hij stuurde vervolgens een foto van de plank naar Carlson, die de foto op Instagram plaatste en Falter daarin tagde.

"Ik kon niet geloven dat de surfplank helemaal vanuit Hawaï kwam", vertelt Branzuela aan persbureau AFP. "Het was mijn droom om te leren surfen, ik zal de plank blijven gebruiken en er voorzichtig mee omgaan. Ik geef het graag terug aan Falter."

De twee hebben via Facebook regelmatig contact met elkaar. "Deze surfplank betekende zoveel voor mij", zegt Falter. Hij bedwong er gigantische golfen mee. Zodra de coronamaatregelen versoepeld worden hoopt Falter het Filipijnse eiland te kunnen bezoeken.

In ruil voor zijn handgemaakte surfplank zou hij Branzuela graag een surfplank willen geven. Het verhaal is volgens Falter pas helemaal rond als de twee elkaar zien in de Filipijnen. "Het zou helemaal fantastisch zijn als ik hem daar kan leren surfen. Dan kan ik het echt afsluiten."
Foto