AMSTERDAM - Op de wegen in Amsterdam is er nog geen zelfsturend voertuigte vinden, maar op de wateren binnenkort wel. Vanaf volgend jaar wordt de eerste zelfsturende 'roboat' actief getest op het water voor het voormalige marineterrein. Het onderzoeksinstituut Amsterdam Insituut voor Advanced Metropolitien studies (AMS Institute) ontwikkelt in samenwerking met het Massachusetts Institute of Technology (MIT) deze bijzondere boot.

De zelfsturende boten kunnen personen vervoeren, afval ophalen of dienen als brug of drijvend platform. "Allemaal faciliteiten die een drijvende stad als Amsterdam goed kan gebruiken," zegt projectleider Ynse deinema.

"De stad leeft op water waar nog niet optimaal gebruik van gemaakt wordt. Naast dat de kosten voor een schipper komen te vervallen, is de boot ook flexibel inzetbaar en kan de boot andere boten opladen", vertelt Ynse. "Ook aan de drukte op de grachten hebben wij gedacht. Dat is natuurlijk erg belangrijk voor een zelfsturende boot."

De roboat is voorzien van sensors, lasers, navigatie en camera’s. De boot meet alles wat het tegenkomt en berekent de beste manier om obstakels te vermijden.

De boot is naast zelfsturend ook zelflerend en ontwikkelt zich bij elke ervaring. "Roboat wordt met het herkennen van obstakels steeds beter", aldus Ynse.

Vanaf volgend jaar is het gevaarte veel ervaringen rijker. Er zijn dan twee boten op het marineterrein in Amsterdam die de hele zomer door getest zullen worden.