ARNHEM - De tweekoppige directie van het voormalige Arnhemse bedrijf EL-KW heeft volgens het Openbaar Ministerie gefraudeerd met subsidiegelden. Een van de directieleden heeft zijn werkstraf van negentig uur aanvaard. De ander moest maandag voor de rechtbank verschijnen.

Het inmiddels failliete Arnhemse EL-KW is vooral bekend van het mislukte project Trolley-2.0. Zeven jaar geleden ontwikkelde het op bedrijventerrein IPKW zetelende bedrijf een trolleybus die 10 kilometer kon rijden zonder elektriciteit van een bovenleiding.

Het project strandde door een ruzie tussen de directie en de gemeente Arnhem over de hoogte van de subsidie. Onder meer door deze kwestie moest toenmalig wethouder Alex Mink in 2016 aftreden. Arnhem had 135.000 euro geïnvesteerd, maar een hypermoderne trolleybus heeft EL-KW nooit geleverd.

Een jaar later stapte het bedrijf in het Nederlands-Duitse project Interregional Automated Transport. Deze internationale samenwerking kon rekenen op 8,5 miljoen euro Europese subsidie. EL-KW zou zich dit keer bezighouden met de ontwikkeling van een elektrische personenshuttle.

Het Arnhemse bedrijf moest de declaraties indienen bij de provincie Gelderland. Op het provinciehuis kreeg men al bij de eerste declaratie van 75.000 euro argwaan. En niet ten onrechte, zo bleek achteraf. Om in aanmerking te komen voor subsidie, moesten de medewerkers van het bedrijf een vast arbeidscontract hebben.

Drie van de vijf op het declaratieformulier vermelde personen voldeden niet daaraan. Een van hen werkte zelfs niet eens voor EL-KW in het jaar (2017) dat het project van start ging. Twee anderen hadden er stage gelopen en hadden er hooguit enkele van de door het bedrijf in totaal 528 gedeclareerde uren gewerkt.

De meest opmerkelijk declaratie was die van de twee directieleden. Zij zouden beiden op 29 februari 2017 hebben gewerkt, een datum die niet bestaat omdat 2017 geen schrikkeljaar was.

Omdat de provincie Gelderland de 75.000 euro niet uitkeerde, ging EL-KW in juli 2017 failliet. De curator verweet de directie onder meer onbehoorlijk bestuur. Bovendien had het bedrijf een huurachterstand van zo’n 38.000 euro.

Officier van Justitie Huang noemde de valsheid in geschrifte ‘kwalijk’. Ze heeft beide directieleden een werkstraf van negentig uur aangeboden. Alleen de 50-jarige directeur ging daarmee onmiddellijk akkoord. Zijn 53-jarige Renkumse mede-bestuurder reageerde niet op het aanbod.

Die moest zich daarom maandag bij de rechtbank verantwoorden, maar kwam niet opdagen. Hierop is zijn zaak bij verstek behandeld. Omdat de zaak al lang loopt, eiste Huang dezelfde werkstraf. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.