Een Nigeriaanse scheepskok, Harrison Odjegba Okene, overleefde 60 uur in een gezonken sleepboot, Jascon-4, die op 26 mei 2013 in zware zee kapseisde terwijl het een olietanker stabiliseerde op een Chevron-platform in de Golf van Guinee in de Atlantische Oceaan Oceaan, ongeveer 32 km (20 mijl) voor de Nigeriaanse kust.

De boot kwam ondersteboven tot stilstand op de zeebodem, op een diepte van 30 m (98 ft). Elf bemanningsleden stierven, maar in totale duisternis voelde Okene zich een weg naar het kantoor van de ingenieur, dat voldoende lucht bevatte om hem in leven te houden. Daar fabriceerde hij een platform van een matras en andere materialen die het bovenste deel van zijn lichaam boven water hielden, wat hielp het warmteverlies te verminderen.

Drie dagen na het ongeval werd Okene ontdekt door Zuid-Afrikaanse duikers, Nicolaas van Heerden, Darryl Oosthuizen en Andre Erasmus, die waren ingehuurd om de plek te onderzoeken en de lichamen te bergen. De reddingsduikers voorzagen Okene van een duikhelm zodat hij kon ademen terwijl hij werd overgebracht naar een gesloten duikklok en terugkeerde naar de oppervlakte voor decompressie van verzadiging.

Die kok was daar beneden op de bodem van de oceaan in een kleine luchtbel gedurende drie dagen in pikzwarte duisternis, wachtend om te sterven.
Ook opmerkelijk is dat iemand berekende hoeveel lucht er in die luchtbel zat, en men schat dat het genoeg zou zijn voor een mens om ongeveer 60 uur in te overleven ... bijna precies op het punt dat ze hem vonden. Dus hij was niet alleen ijskoud, uitgehongerd, uitgedroogd en mogelijk aan het hallucineren, hij stond op de rand van de dood door CO2 om nog maar te zwijgen van de immense angst en het trauma in die situatie.
Filmpje