Wil van Soest (1936) is op dit moment de oudste actieve politica in Nederland. Ze zit in de Provinciale Staten van Noord-Holland voor voorheen 50PLUS/Partij voor de Ouderen, inmiddels Code Oranje. Tot en met woensdag was ze ook gemeenteraadslid in Amsterdam. Gisteren nam ze afscheid van de gemeenteraad, ze was sinds 1994 actief in de hoofdstedelijke politiek. Een lintje zou op z'n plaats zijn, of een Amsterdamse onderscheiding. Het bleef bij een bosje tulpen schrijft de Telegraaf.

Het extreemlinkse college van de 'inclusieve' stad hield een formalistisch betoog over het ontbreken van een eerbetoon. Daar Van Soest dus ook nog actief is in de Provinciale Staten komt ze niet in aanmerking voor een lintje: "De gemeente Amsterdam en de burgemeester voorop heeft enorm veel waardering voor de lange staat van dienst van Wil van Soest. Zij krijgt een lintje zodra dat kan. De Kanselerij der Nederlandse Orde heeft in hun regels nauwkeurig vastgesteld hoe het werkt: zolang iemand politiek actief is, komt die niet in aanmerking voor een lintje."

Maar dat klopt niet, ontdekte Telegraaf-verslaggever Daniel van Dam. Hij legt dat uit in onderstaand draadje. Het college onder leiding van Femke Halsema had wel degelijk een uitzondering kunnen maken, de Stopera heeft zitten slapen. Enfin, zo gaat Amsterdam dus met haar ouderen om.

Zojuist contact gehad met de Kanselarij der Nederlandse Orden, verantwoordelijk voor het befaamde lintje. Ze gaan niet inhoudelijk in op de casus Van Soest. maar in zijn algemeenheid:

— Daniel van Dam (@dvndm) March 24, 2022