Een journalist-historicus en een filmmaker-fotograaf beweren "overweldigend bewijs" te hebben dat Adolf Hitler na WOII naar Argentinië is gevlucht. De Führer zou daar met Eva Braun geleefd hebben, twee dochters met haar hebben en in 1962 overleden zijn.
Hitler zou er in een door de nazi's gecontroleerde enclave geleefd hebben. Volgens de auteurs, Gerrard Williams en Simon Dunstan, is er geen forensisch bewijs voor de dood van Hitler of Eva Braun in Berlijn. "Bovendien zijn er overtuigende verhalen van ooggetuigen over hun overleven in Argentinië", aldus beide auteurs in de
Daily Mail.
Williams en Dunstan beweren in hun boek 'Grey Wolf: The Escape van Adolf Hitler' dat mensen die zij als getuigen hebben gesproken bedreigd werden. "Het is pas sinds Argentinië weer een democratie is dat de echte verhalen naar boven komen. Toch zijn twee van de ooggetuigen die we hebben gesproken om die reden met de dood bedreigd". Ze zeggen dat ook recent vrijgegeven FBI-documenten aanwijzingen bevatten voor Hitlers vlucht naar Zuid-Amerika.
Ernstige historici vinden deze claims "totaal belachelijk". Een van de meest vooraanstaande WOII-specialisten, Guy Walters, spreekt van "2.000 procent nonsens".
"Het is van het ergste soort junk-geschiedenis, gebaseerd op dubieuze bronnen. De stelling dat Hitler de oorlog overleefd zou hebben, kraakt tientallen jaren van ernstig historisch onderzoek door experts en inlichtingendiensten helemaal af", aldus Walters.
'Grey Wolf: The Escape van Adolf Hitler' stelt dat de Amerikaanse inlichtingendienst toestond dat de dictator kon vluchten, in ruil voor toegang tot de nazi-technologie en hun geleerden.
Op de fatale 27ste april 1945 in de bunker in Berlijn zou een dubbelganger even Hitlers plaats hebben ingenomen en werd een actrice ingehuurd om Eva Braun te vertolken, beweren Williams en Dunstan. Op het ogenblik dat Hitler en Braun aan boord van een U-boot waren zouden die dubbelgangers in Berlijn zijn doodgeschoten.
Hitler en Braun zouden eerst zijn gevlucht naar Tonder in Denemarken en via verschillende tussenstations naar Mar Del Plata in Argentinië zijn gereisd.