Het verhaal van de ‘tree lobsters’ is vrij uitzonderlijk, de bijnaam is te danken aan het feit dat deze wandelende takken ongeveer zo groot zijn als een hand. Het verhaal begint in 1918 toen een schip aanlegde op Lord Howe Island voor reparaties en ratten op het eiland kwamen. De ratten presteerden het om in 2 jaar de gehele populatie wandelende takken uit te roeien, de laatste keer dat een Lord Howe wandelende tak werd gezien was in 1920 en in 1960 werd de soort officieel als vermoedelijk uitgestorven genoteerd. Er was echter het gerucht dat een paar klimmers in de 60’s op een nabijgelegen rotspunt (Ball’s Pyramid) een “recentelijk overleden” exemplaar hadden gezien, niet wetende dat het nachtdieren zijn.

Dat was het hele verhaal totdat in 2001 een paar onderzoekers Ball’s Pyramid beklommen op zoek naar het insect. De zoektocht leek echter onsuccesvol totdat de onderzoekers aan het afdalen waren en uitwerpselen zagen, die leken alsof ze van insecten kwamen, bij een enkele plant op een onstabiele rotswand. De onderzoekers kwamen ‘s nachts terug en ontdekten 24 van deze wandelende takken allemaal rond deze ene plant en ook na verder onderzoek van het eiland bleef het bij deze ene kleine populatie van 24 insecten. Jaren werd er gediscussieerd tussen onderzoekers en de overheid van Australië of/hoe ze deze beestjes moesten helpen. Totdat er in 2003 werd besloten een paartje aan een kweker te geven die veel ervaring heeft met wandelende takken, maar het paartje overleed binnen twee weken. Een tweede paartje werd gegeven, met de toepasselijke naam Adam en Eve, aan de ‘ongewervelden behoud fokgroep’ van de Melbourne dierentuin waar het aanmerkelijk beter ging. Ondanks dat het opnieuw mis leek te gaan ging het toch goed en in 2008 waren er ongeveer 700 volwassen dieren in gevangenschap.

De laatste stap is nog of ze weer uitgezet kunnen worden. Er zijn nog afstammelingen van de eerste ratten op Lord Howe eiland en alhoewel de eilandbewoners erg graag van de ratten af geholpen zouden worden zijn ze minder enthousiast over de terugkeer van deze insecten. Recentelijk werd nog een filmpje gepubliceerd van de geboorte van een ‘tree lobster’ maar of dit de harten van de eilandbewoners zal doen smelten? Beoordeel zelf: Filmpje