Venezuela eist dat Duitsland een 35 ton zware steen teruggeeft. Niet dat de steen een financiële waarde heeft, maar volgens een indianenstam zou hun land door een reeks natuurrampen getroffen zijn sinds hij verwijderd werd. Ze noemen de steen hun 'grootmoeder'.
De grote, roodkleurige steen ligt in een Berlijns park vol beeldhouwwerken. De Duitse kunstenaar Wolfgang von Schwarzenfeld nam de reusachtige steen in 1997 mee uit het Canaima nationaal pak in Venezuela. Sindsdien wordt het land getroffen door natuurrampen. Zuid-Amerikaanse indianen noemen de steen "Grootmoeder Kueka". Het zou om de helft van een romantisch koppel gaan dat ooit in steen veranderde door een liefdesaffaire. Volgens de eeuwenoude legende slaat rampspoed toe wanneer de grootmoeder en de grootvader gescheiden worden.
In 1999 is de regio getroffen door droogte, een dodelijke pest en een modderstroom. In totaal kwamen 20.000 mensen om het leven. Volgens de indianen hebben ze de steen niet vrijwillig afgestaan, maar werden ze door Von Schwarzenfeld met wapens bedreigd. "Toen waren we bang van militaire troepen", legt activist Melchor Flores uit. "Daar profiteerden ze van om onze cultuur en wijsheden te negeren."
Het Venezolaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Duitsland al gevraagd om de steen terug te geven. Maar Von Schwarzenberg weerlegt de beschuldigingen en stelt dat hij de nodige papieren had om de steen mee te nemen. Hij zou zelfs de steun gekregen hebben van iemand die de cultuur van de indianenstam kent. Bijna niemand wist af van de oorsprong van de steen en de meerderheid zou de legende beschamend gevonden hebben.