De ene ouwe taart is de andere niet. Neem de bruidstaart van prins William en zijn vrouw Kate. Bij een veiling werd een stukje van die taart vorige week voor 3000 euro afgehamerd. Wat doe je met een koninklijk stukje oude taart?

"Als het mooi geconserveerd is, zou ik er wel geld voor over hebben", zegt meester patissier Robčrt van Beckhoven, bekend van het tv-programma Heel Holland Bakt. "Het is wel heel bijzonder natuurlijk als je zo'n mooi stukje kunt bewaren, maar ik zou hem niet opeten."

Hoe bewaar je een stuk taart goed?

"Als je de taart nog wilt eten, zul je hem in de diepvries moeten bewaren. Na het ontdooien moet je hem wel een beetje opknappen. De glazuurlaag zal vocht aantrekken. De taart valt dan uit elkaar. Als je hem eerst laat drogen, zodat het vocht eruit is, dan kun je de taart best lang bewaren. Je moet wel zorgen dat hij niet gaat schimmelen."

Komt het vaker voor dat mensen een stukje taart zo lang bewaren?

"Ja, ik geloof dat koningin Elizabeth ook nog een stukje bruidstaart heeft. Ik zou er geen hapje van nemen, maar het is wel bijzonder. In Engeland gebruiken ze veel suiker in hun taarten. Dat is een goed conserveermiddel."

Is het geen traditie om de bruidstaart op de trouwdag in z'n geheel op te eten?

"Ja, dat is wel het lekkerste. Maar ik hoor ook vaak dat mensen de bovenste taart willen bewaren voor een jaar later of bij de geboorte van het eerste kindje. Dan zeg ik: we bewaren het in onze vriezer, dat is wat professioneler. Of: over een jaar maken we wel een nieuwe taart. Sommigen houden toch vast aan de traditie. Dan zeg ik, oké, we bewaren het stukje taart in een tempex-doosje in de vriezer en dan maken we hem over een jaar wel open."