De Britse wetenschapper Bryan Sykes wil alles op alles zetten om de yeti oftewel verschrikkelijke sneeuwman te vinden. Volgens Sykes, verbonden aan de Oxford-universiteit, zijn er genoeg redenen om aan te nemen dat de verhalen over de verschrikkelijke sneeuwman waar blijken te zijn, nu twee onderzochte ‘yeti-haren’ zijn gelinkt aan een ijsbeersoort die al eeuwenlang uitgestorven werd geacht.

Volgens de onderzoeker is de kans groot dat de verhalen over de yeti kloppen en dat het in werkelijkheid gaat om een beersoort. Als het inderdaad blijkt te gaan om een ijsbeer, is het ook ineens logisch waarom men in Azië zo bang is voor de yeti. De ijsbeer is de enige bekende beersoort die mensen zonder aanleiding aanvalt.

Professor Norman MacLeod, een collega van Sykes, benadrukt dat hiermee niet onomstotelijk is aangetoond dat de yeti bestaat, hoewel hij wel denkt dat het mythische wezen echt zou kunnen bestaan. “Er zijn wel gekkere ontdekkingen gedaan in het verleden,” zei hij.

Sykes onderzocht 36 haren die van een yeti afkomstig zouden zijn. Uiteindelijk bleken ze allemaal van gewone dieren te zijn, op twee na. De twee bijzondere haren, de ene uit Ladakh in India en de andere uit Bhutan, zijn afkomstig van een ijsbeer die al tenminste 40.000 jaar van de aardbodem zou zijn verdwenen. De overige haren kwamen uit de Verenigde Staten, Rusland en Sumatra.

De vondst suggereert dat in de Himalaya beren rondkuieren die sinds het Pleistoceen niet meer gezien zijn. Volgens experts vormen zij mogelijk ‘het biologische fundament van de yeti’.

Professor Sykes schrijft op dit moment een boek over de link tussen de haren en de 40.000 jaar oude beer, getiteld ‘The Yeti Enigma’. Hij wil een expeditie gaan organiseren naar de Himalaya om een yeti in het wild te zien. Het onderzoek is verschenen in Proceedings of the Royal Society B. Filmpje