Het is voor automobilisten een handig waarschuwingssignaal of een makkelijke manier om te seinen naar andere weggebruikers: het gebruiken van groot licht. Soms is het ook bloedirritant.

Dat vindt in ieder geval ook de verkeerspolitie in de Chinese miljoenenstad Shenzhen. Agenten storen zich daar mateloos aan het onjuiste gebruik van het groot licht, dat vaak oogverblindend werkt.

De verkeersagenten zijn het zelfs zo zat dat ze een 'passende' straf hebben bedacht. Bestuurders die met groot licht rijden, krijgen voortaan een koekje van eigen deeg: ze moeten letterlijk inzien hoe het is om in de felle koplampen van een auto te kijken.

De straf is al minstens één keer uitgevoerd: een man kreeg de opdracht om op een plastic stoeltje plaats te nemen en vijf minuten naar het felle licht van een politieauto te staren.

De verkeerspolitie van Shenzhen maakte de opvallende straf zelf wereldkundig op Weibo, de Chinese versie van Twitter. Een 'passende ervaring' voor overtreders, noemt de politie het. Ook plaatsten ze een foto bij het bericht.

Overtreders krijgen bovenop deze lijfstraf ook nog een boete van 300 yuan, ongeveer 36 euro.