Peter Lik, de Australische natuurfotograaf, kan hele mooie foto’s maken, maar hij is nog veel beter in het verkopen ervan. Onderstaande foto ‘Phantom’ bracht 5,2 miljoen euro op en is daarmee de duurste foto ooit.
De foto is gemaakt in Antelope Canyon in Arizona. Een rotsspleet waar elke dag jeepladingen vol toeristen heen gaan, omdat het door de speciale lichtinval zo makkelijk is er mooie kiekjes te maken.
Phantom is de zwart-witversie van Ghost, een foto die in 2011 genomineerd werd voor Nature’s Best Photograpy. De verzamelaar die de foto kocht, schafte ook nog twee andere Lik’s aan: Illusion en Eternal Moods voor respectievelijk 2,4 en 1,1 miljoen.
Niet iedereen is enthousiast. Kunstrecensent Jonathan Jones noemt Phantom in de Britse krant The Guardian een ‘sjieke poster die je terugvindt in een lijstje in een pretentieuze hotelkamer.’
Hij vervolgt: ‘Deze foto laat precies zien wat er mis gaat als fotografen denken dat ze kunstenaars zijn. Het is sentimentele bestudeerde romantiek en getuigt van slechte smaak.’ Bovendien: ‘Het is makkelijk om een mooie foto te maken van zo’n groots natuurfenomeen.’
Niet dat de een na duurste foto ter wereld zo bijzonder is. Andreas Gursky verkocht ‘Rhein II’ voor bijna 3,5 miljoen euro.
De Foto