Het kan in China: een 430 meter lange glazen brug over een 300 meter diepe kloof. Oef.

Een brug met een glazen bodem eng? De nieuwste attractie in China doet er nog een schepje bovenop. In het natuurpark in de provincie Hutan hangt straks een 430 meter lange glazen brug over het 300 meter diepe dal van de Zhangjiajie 'grand canyon'. Het zal je niet verbazen, daarmee wordt dit de hoogste en langste glazen brug ter wereld. Website met foto's

Ook zonder die cijfers is de brug behoorlijk uniek, aldus onderzoeker Fred Veer van de TU Delft. Een glazen brug is allereerst eng omdat je ziet waar je naartoe zou kunnen vallen.

Veer vertelt wat het gebruik van glas volgens hem angstaanjagend maar wel verstandig maakt: "Dat komt omdat er een soort wantrouwen bestaat over de sterkte van glas. Terwijl een glazen brug sterker is dan een normale brug. Men durft namelijk minder risico's te nemen en dus zijn constructies voor de zekerheid steviger. Defecten in het glas zijn zichtbaar. Bovendien kan glas niet roesten of rotten. Het verliest dus nauwelijks sterkte als het ouder wordt."

Ook heeft glas financiële voordelen. "90 procent van al het glas wordt al gerecycled en is daardoor extreem duurzaam. Daarnaast heeft glas geen onderhoud nodig", zegt Veer.
Foto