Op het vliegveld dienen reizigers hun tassen, schoenen en riemen te laten controleren om te voorkomen dat er iemand met explosieven tussendoor glipt. Soms worden mensen er tussenuit gepikt en gefouilleerd. Maar dat is allang niet meer afdoende: terroristen verstoppen explosieven steeds vaker in hun lichaam omdat metaaldetectors en röntgenapparaten de explosieven dan niet kunnen detecteren.
Muizen zijn misschien het antwoord op deze ontwikkeling. Het Israëlische bedrijf X-Test werkt aan een systeem waarbij muizen ingezet worden als extra controle. Hun reukzin in immers even goed als de reukzin van een hond. Yuval Amsterdam, vice -voorzitter van X-Test: “Muizen kunnen op grote schaal getraind worden en zijn dus betrouwbaarder dan honden. De muizen snuffelen aan passagiers en hun bezittingen zonder dat die daar last van ondervinden. Omdat ze zo klein zijn, kunnen we ze gemakkelijk in kooitjes stoppen aan de controlepunten.”
Knaagdieren zijn bovendien makkelijker te trainen dan honden. Nadat ze getraind zijn kunnen de muizen ingenieuze systemen opsporen. Aviation Security International is blij met de nieuwe mogelijkheden. Zij stellen interne explosieven op dit moment niet te kunnen detecteren. ‘Muizen kunnen die leemte opvullen’, aldus de organisatie.
De neus van een gemiddelde muis heeft 10.000.000 neuronen. Daarvan zijn er ongeveer zo’n 4000 gespecialiseerd in één bepaalde geur. Eerder al modificeerden wetenschappers muizen zodat ze DNT konden ruiken, wat in landmijnen zit. Het reukvermogen voor de explosieve stof was daardoor tot wel 500 keer verbeterd.