Wetenschappers van de Ohio State University zijn er voor het eerst in geslaagd om bijna volledig gevormde hersenen te kweken in een laboratorium.

De hersenen zonder bewustzijn hebben de grootte van een erwt. Ze zijn vergelijkbaar met die van een 5 weken oude foetus. De modelhersenen werden gevormd uit volwassen menselijke huidcellen. Met die huidcellen werden stamcellen gecreëerd, die gebruikt kunnen worden om om het even welk weefsel te produceren.

Volgens hoofdonderzoeker prof. dr. René Anand werd elk deel van de hersenen gereproduceerd. De modelhersenen bevatten 99% van de genen, die nodig zijn om hersenen te laten functioneren. Alle delen vanaf de cortex tot aan het ruggenmerg zijn aanwezig.

Omdat de modelhersenen geen bewustzijn hebben, zijn er geen ethische bezwaren, aldus de hooggeleerde.

De modelhersenen hebben ook geen zintuiglijke input, dat wil zeggen dat het enkel levend weefsel is dat de hersenen nabootst.

De onderzoekers zeiden dat de volgende stap zou zijn om de bloedtoevoer toe te voegen.

Dan kunnen de modelhersenen gebruikt worden om te onderzoeken hoe bv. een beroerte behandeld kan worden. Er kan getest worden hoe hersencellen reageren op stress en giftige stoffen. Ook kan onderzocht worden hoe aandoeningen als autisme, Alzheimer en Parkinson ontstaan.

Het onderzoek op de modelhersenen zal ook een stuk goedkoper zijn dan klinische proeven op mensen.

De methode wordt voorlopig nog niet vrijgegeven in verband met de aanvraag van een patent. Dat betekent dat de kwaliteit van het onderzoek nog geen collegiale toetsing heeft ondergaan. Of de onderzoekers hun claim kunnen waarmaken, zal dus nog moeten blijken.