Wijkagent Henk Buis van Almelo zit met een dilemma: geef je een vrouw in de bijstand een boete voor het parkeren op een invalidenplek of niet? De 370 euro boete kan ze echt niet betalen. Dat zou betekenen een steeds hogere boete en uiteindelijk celstraf. Zijn dilemma deelde hij gisteren op social media, waar verschillende reacties op kwamen.

"Gewoon bekeuren, de bijstand heeft niets te maken met waar ze parkeerde", "Ik werk hard, moet ik dan wel bekeurd worden?" en "Dan moet je toch echt opletten". Dat waren onder meer de reacties.

De wijkagent dacht zelf anders over de situatie van de vrouw. "Elke boete heeft een eigen verhaal. Het kon bijvoorbeeld ook een man in een dure Mercedes zijn, die zijn auto op een invalidenplek parkeert, omdat hij medicijnen moet halen voor zijn zieke zoon."

Voor Buis was het duidelijk dat de vrouw ook echt in de bijstand zat. "Dat kon je aan alles zien. De boete kostte waarschijnlijk meer dan haar auto. Daarnaast kon ik dit ook in ons systeem terugvinden."

Heeft elke arme automobilist nu vrij spel om overal te parkeren? "Het hangt steeds van de situatie af. Gelukkig hebben we in Nederland als agenten de vrijheid om daar rekening mee te houden." Of de vrouw de boete alsnog moet betalen beslist de agent na een gesprek met de vrouw.