Asperges die de kop opsteken, fladderende vlinders, narcissen, muggen en kwetterende vogels. De natuur is door het warme weer echt in de war. Zo merken ook de imkers in het land. Zij zien dat de bijen veel actiever zijn dan normaal.

"Met de Kerst bijen binnen zien komen met stuifmeel, ik heb dat echt nog nooit meegemaakt", zegt imker Henk Zomerdijk in het NOS Radio 1 Journaal. "Een koningin die actief blijft en eitjes blijft leggen, het is echt heel absurd."

Normaal gesproken blijven bijen in de winter binnen in hun kast waar ze in een 'wintertros' bij elkaar kruipen rond het voor de winter opgespaarde voedsel. "Nu worden ze een beetje lekker gemaakt door wat stuifmeel, maar dat is veel te weinig om van te kunnen overleven", zegt Zomerdijk.

Doordat de bijen weer zijn gaan rondvliegen, verbruiken ze veel meer energie en dat betekent dat ze veel te snel door hun wintervoorraad heen gaan. "Als we ze dan niet gaan bijvoeren, komen ze de winter niet door", vreest Zomerdijk. "Wat we nu meemaken is echt heel abnormaal."

Ook zijn de hoge temperaturen slecht nieuws voor de bestrijding van de zo gevreesde varroa-parasiet. Deze parasiet is een van de oorzaken is van de grote bijensterfte en kan alleen bestreden worden bij temperaturen tussen de vijf graden en vijf graden onder nul.

Zomerdijk is dan ook blij dat er voor de komende week kouder weer is voorspeld. "Mijn bijen en ik zien daar heel erg naar uit. Dat klinkt misschien gek, maar een bij voelt zich het allerbeste in een strenge winter. Dan zitten ze gewoon in de 'wintertros' rond het voedsel en verbruiken weinig energie. In het voorjaar kunnen ze er dan weer volop tegenaan."