Zie je je kind in de weer met kaneel? Wees dan gewaarschuwd. Germain (13) lag door een ogenschijnlijk onschuldig spel vijf dagen lang in coma. De Hilversumse scholier deed met vrienden de cinnamon challenge, oftewel de “kaneeluitdaging”. Het doel van deze uitdaging is een hele hap kaneel in één keer door te slikken zonder erbij te drinken.

Omdat kaneel zeer droog is, kan dit levensgevaarlijk zijn. De mond en de keel worden volledig uitgedroogd, wat zelfs verstikking veroorzaakte. Dat is wat er gebeurde met Germain. Zijn stiefmoeder Adriana vertelt:

“Op een gegeven moment kwam er een meisje op haar sokken naar ons huis rennen, toen wist ik dat het mis was. Ze zei dat Germain op de grond lag. Mijn man en ik renden naar buiten. Wat ik daarna aantrof was mijn ergste nachtmerrie”
Germain lag bewusteloos op de grond. Zelfs na reanimatie gaf hij geen teken van bewustzijn, en hij werd razendsnel naar het ziekenhuis gebracht. Daar lag hij maar liefst vijf dagen in coma. Inmiddels gaat het iets beter, zegt Adriana.

“Hij is ontwaakt uit zijn coma en kan voorzichtig wat praten. Maar hij is heel erg verward en weet niet wat er is gebeurd. We moeten hem vaak vertellen dat hij in het ziekenhuis ligt”
Volgens de artsen is het een wonder dat Germain nog leeft. Gelukkig heeft hij geen grote schade aan zijn hersenen opgelopen, maar de verdere effecten van het uit de hand gelopen kaneelspel moeten nog blijken. Adriana hoopt dat andere ouders hun kinderen zullen vertellen over de gevaren van de cinnamon challenge, zodat andere kinderen dit niet overkomt.

Let dus heel goed op als je je eigen kind (of iemand anders’ kind) opeens zomaar kaneel ziet pakken of ziet kopen in de supermarkt, zeg er dan direct wat van. Het lijkt een onschuldige (en lekkere) specerij, maar in grote hoeveelheden kan het dodelijk zijn.