(Vervolg op dit artikel)
De aap Naruto heeft niet het auteursrecht op de wereldberoemde selfie die hij zelf nam. Een aap kan niet het auteursrecht op een foto bezitten, vindt een rechter in San Francisco.

Dierenrechtenactivisten hadden geëist dat alle opbrengsten van de selfie ten goede zouden moeten komen van het dier.

Fotograaf David Slater, met wiens toestel de 6-jarige makaak in 2011 op het eiland Sulawesi de selfie nam, vindt dat de rechten bij hem liggen. En dus ook de opbrengsten. Hij stelde dat de foto met zijn spullen werd genomen en dat daarom de rechten van de foto bij hem liggen.

Slater reisde in 2011 naar Indonesië en fotografeerde onder meer een groep zwarte makaken. Hij had een opstelling gemaakt waarmee de dieren zelf foto's konden maken door op een knop te drukken. Uiteraard drukten de makaken veelvuldig af en ze maakten - naast heel veel slechte foto's - ook een reeks briljante selfies.

Die foto's gingen de wereld over, maar nu Wikipedia hem gebruikt en ook nog gratis ter beschikking stelt, wil de fotograaf betaald worden voor zijn werk. "De aap duwde op de knop, maar ik deed al het werk", zei Slater in een interview met de Britse krant The Telegraph. "De reis kostte me 2000 pond en de apparatuur die ik bij me had, kost 5000 pond."