De Amerikaanse rivierkreeft begint zich te ontwikkelen tot de grootste vijand van Het Groene Hart, dus maken ze er een streekproduct van.

De Amerikaanse rivierkreeften zijn met zóveel vertegenwoordigd in de Nederlandse wateren, dat het nu zelfs een streekproduct zou kunnen worden. Vissers in Het Groene Hart proberen de kreeft op de officiële lijst van streekproducten te krijgen. De kreeften zorgen namelijk voor veel schade aan het ecosysteem, dus moeten we ze maar massaal op ons bord gaan leggen.

Dat vindt ook Arjan Smit, chefkok-eigenaar van Streekrestaurant De Pronckheer. Smit serveert het dubbele knipschaarbeest al jaren en ziet de rivierkreeft maar al te graag in zijn pan verdwijnen.

Smit: "De kreeft komt voor in onze polders, we moeten die kansen benutten. Als je de kreeft beheerst, krijg je er ook geen overlast van."

Want dat is het euvel van de Amerikaanse rivierkreeft: hij veroorzaakt al sinds enkele jaren schade in en aan andere soorten in de Nederlandse wateren. Ze eten namelijk de waterplanten op, en die zijn nodig om het onderwaterleven in stand te houden.

Daar komt volgens Smit nog bij dat deze rivierkreeften veel meer smaak hebben dan de geïmporteerde beestjes uit China die je in onze supermarkten vindt. Smit: "Als je producten uit je directe omgeving kunt gebruiken, doe dat, in plaats van het maken van al die voedselkilometers."

En als je dan een kreeft wil bereiden, wat kun je er dan mee? Smit: "We hebben een bitterbal en een kroket ervan ontwikkeld, maar je kunt de kreeft ook in cocktailachtige vorm eten, zoals het staartje, of er sashimi van maken."

De muskusrat en de spreeuw - ook twee bijzondere, en voor overlast zorgende, diersoorten die De Pronckheer op de menukaart zette - staan ook nog steeds op de kaart. "Het zijn dieren die gedood worden omdat ze schade veroorzaken, dus laten we ze opeten!"