Als de Britse Jordon Cox wat Britse ponden kan besparen, dan let hij niet op een kilometertje meer of minder. Maar deze keer heeft de 18-jarige zichzelf echt overtroffen: in plaats van de trein te nemen van Sheffield naar Shenfield - zo'n 280 kilometer- maakte hij met het vliegtuig een ommetje via Berlijn. De 1.600 kilometer extra kon hem niet deren, want hij bespaarde er tien euro mee.
Jordon was wél dertien uur onderweg, terwijl een normale treinrit slechts 3,5 uur in beslag zou hebben genomen.

Voor de heenreis met de trein moest de tiener omgerekend 25 euro betalen. Dat valt mee, maar om terug te keren, bleek de goedkoopste optie plots 61,50 euro te kosten. Daar had Jordon geen zin in, en ging daarom op zoek naar een alternatief. Hij ontdekte dat hij met Ryanair goedkoper af zou zijn. En had zelfs nog de keuze: via Milaan, Kopenhagen, Dublin of Berlijn.

,,Zelfs voor mijn doen is dit een nogal extreme manier om geld te besparen", aldus de jonge Brit.

,,Ik koos uiteindelijk voor Berlijn omdat dat het goedkoopst en het verst weg, zo kreeg ik tenminste waar voor mijn geld. Het is ook een stad die ik absoluut eens wilde bezoeken, perfect dus om daar even te vertoeven. Ik weet dat vliegen niet goed is voor het milieu en ik ga dit ook niet elke keer doen, maar dit was nu eenmaal de goedkoopste manier om naar huis te komen."

Alles even op een rijtje:
Voor de trein van Sheffield naar Derby betaalde Jordon 4 pond (5 euro), de bus naar de luchthaven kostte 4,20 pond (5,5 euro), het vliegtuig richting Berlijn 11,83 pond (15,5 euro), de tweede vlucht naar Stansted 9,54 pond (12,5 euro) en tot slot nog 8 pond (10,5 euro) voor de bus naar huis. Goed voor een totaal van 37,57 pond (49 euro). Reken daar nog zijn lunch bij -een curryworst- en de trein die hem naar het centrum van Berlijn bracht en hij klokt af op 44,07 pond (57,9 euro).

Ter herinnering: een enkeltje met de trein van Sheffield naar Shenfield kostte 47 pond (61,5 euro). Met een broodje ham en kaas en de bus naar huis erbij bedraagt dat eindbedrag 51,79 pond (68 euro). Oftewel een verschil van tien euro.
Coupon Kid
Jordon was naar Sheffield gereisd om een cursus te geven over kortingsbonnen. Hij heeft van al die besparingstips intussen zijn werk weten te maken, met onder meer seminaries en handige info op zijn Facebook- en Twitterpagina. Zijn levensstijl heeft hem de bijnaam 'Coupon Kid' opgeleverd. Zijn grootste bespaaractie tot nu toe: 5 cent aan de kassa betalen, terwijl er voor 600 pond (785 euro) aan boodschappen in zijn winkelkarretje had liggen

De fascinatie begon in eerste instantie uit noodzaak, om zijn moeder te helpen. Ze had moeite om de eindjes aan elkaar te knopen, rekeningen werden een almaar groter probleem.