Mensen met overgewicht worden alleen maar dikker. Maar daar kunnen ze niets aan doen. Door een verstoord eetlust-systeem in de hersenen krijgen ze alleen maar meer eetlust, blijkt uit Nederlands onderzoek. Maar er is hoop: een operatie helpt.

Barbara de Weijer is vandaag aan het AMC gepromoveerd op veranderingen in de hersenen van ernstig dikke vrouwen. Ze deed het onderzoek samen met internist Mireille Serlie. "Wat blijkt uit ons onderzoek is dat hele dikke vrouwen meer eetlust hebben omdat er waarschijnlijk minder dopamine-receptoren in de hersenen zitten", zegt Serlie.

Die receptoren reguleren de eetlust. Als je er weinig van hebt, krijg je dus meer zin in eten. "Daar kunnen dikke mensen dus niets aan doen. Het is een vicieuze cirkel waar je moeilijk uit komt. Daarom is een dieet ook zo vreselijk moeilijk", vertelt Serlie.

Ze geeft aan dat het natuurlijk belangrijk is om te voorkomen dat je zo zwaarlijvig wordt dat het gevaarlijk is voor de gezondheid (bmi van boven de 30). 15 procent van de bevolking heeft hiermee te maken. "Sporten en gezond leven is natuurlijk heel belangrijk", zegt Serlie. Als je door wat voor reden dan ook tóch heel dik bent geworden, is er wel een weg terug: een operatie.

De 14 extreem dikke vrouwen (80 tot 160 kilo) die door de Amsterdamse onderzoekers zijn gevolgd, kregen een zogenoemde bypassoperatie, waarbij de maag wordt verkleind en direct op de dunne darm wordt aangesloten. Drie jaar later zijn hun hersenen opnieuw onderzocht.

Daaruit blijkt dat de vrouwen die dus een stuk minder zwaar zijn, weer meer dopamine-receptoren in hun hersenen hadden. De eetlust is minder. Serlie geeft aan dat er jaarlijks 12.000 van dat soort operaties zijn. "Het zou mooi zijn als er een middel op de markt komt wat ingrijpt op de eetlustregulatie", zegt ze.