Een chirurg haalde 18 tandenborstels en tal van andere objecten, waaronder een pincet en een potlood, uit de maag van een patiënt. Het is moeilijk te geloven dat je per ongeluk een tandenborstel in kunt slikken. Dit verschijnsel doet zich dan ook bijna uitsluitend voor bij psychiatrische patiënten, verklaart Anton Emmanuel, arts woordvoerder van de British Society of Gastroenterology. Het is meestal een symptoom van een zeldzame eetstoornis, pica genaamd, waarbij patiënten niet-eetbare dingen eten. Een enkele keer doet het zich voor bij mensen met boulimia nervosa, die dit soort voorwerpen gebruiken om een braakreflex op te wekken en ze te diep in hun keel steken. Het is ook bijna onvoorstelbaar dat de braakreflex het inslikken van de objecten niet kan tegenhouden. ‘Dit geeft aan dat de geest sterker is dan het lichaam’, aldus Emmanuel.

Als ze eenmaal doorgeslikt zijn, glijden deze lange smalle objecten vrij makkelijk door de slokdarm naar de maag. Daar aangekomen komt het object zelden langs het klepje tussen de maag en de twaalfvingerige darm (het eerste deel van de dunne darm). Ze blijven in de maag steken, die daardoor niet goed meer werkt. De patiënt heeft maagpijn, voelt zich misselijk en gaat braken. Dat is het moment waarop meestal hulp gezocht wordt en artsen door middel van een röntgenfoto vaststellen dat er zich vreemde objecten in de maag bevinden.
De patiënt dient met spoed behandeld te worden, omdat de objecten de maag (en de darm als het object toch daarin terecht is gekomen) kunnen perforeren. Het gevolg kan een buikvliesontsteking zijn, wat kan dan weer leiden tot een bloedvergiftiging en het falen van meerdere organen. In 60% van de gevallen wordt dit de patiënt fataal.
Op internet circuleert een Spaanstalige video van de operatie.