Niet elke 70-jarige doet het hem na. Maar de gepensioneerde dokter Stein Hoff gaat het proberen: roeien van New York naar Londen. Donderdag stapte hij in zijn roeiboot, en hij hoopt na drie maanden uit te stappen in de Britse hoofdstad.
De 'bejaarde' Noor heeft, afhankelijk van de stroming, een reis van tussen de 4500 en 5400 kilometer voor de boeg.

Hij treedt daarmee in de voetsporen van twee Amerikanen van Noorse afkomst: George Harbo en Gabriel Samuelsen, die de tocht in hun boot Fox al in 1896 maakten. Zij waren de eersten die de tocht per roeiboot volbrachten. Sindsdien is de tocht herhaald door slechts een handjevol mensen, maar die waren allen een stuk jonger dan de Noor.

Over zijn eigen conditie zegt hij tegen The Huffington Post: ,,Als je maar fit blijft, gezond eet, dan kan je als 70-jarige veel meer dan je denkt." Hoff is niet bang voor zijn reis. ,,Ik ben goed voorbereid, en ik weet hoe ik moet roeien". Als mensen hem vragen hoe hij de tocht gaat volbrengen, antwoordt de Noor nuchter: ,,Gewoon, de ene slag na de ander".

De boot van Stein Hoff is iets meer dan 7 meter lang en heet toepasselijk Fox II. Aan boord is er navigatieapparatuur, een radio en drink- en kookgerei. Als er iets fout gaat, kan hij naar zijn satelliettelefoon grijpen. Ook is hij uitgerust met een professioneel navigatiesysteem dat werkt op zonne-energie.