Toen de Australische Janina Wojcik in 1962 haar huis verliet vertelde ze haar man dat ze op vakantie ging. Hij zag haar daarna nooit meer. Na drie maanden gaf hij haar op als vermist persoon, maar ze is nu pas gevonden.

Dat meldt de Australische politie. Na 54 jaar weten ze eindelijk wat er met de vrouw is gebeurd. Wojcik is opnieuw getrouwd, heeft haar naam veranderd en is aan een heel nieuw leven begonnen in Canberra. In 2010 overleed ze op 87-jarige leeftijd aan een ziekte.

Uiteindelijk was het de detective Luke Dalli die de zaak oploste. In 2013 nam hij de zaak over van een ander team. "De vermissing had een frisse blik nodig", zegt hij tegen een Australische krant.

Zodra Dalli de zaak kreeg zocht hij via sociale media en het nieuws zo veel mogelijk aandacht voor de vermissing. "Eén Facebookpost of tweet kan ervoor zorgen dat we de juiste informatie binnenkrijgen."

En dat werkte. Vorig jaar werd Dalli gebeld door een politieagente die het verhaal over Wojcik op het nieuws had gezien. "Zij probeerde daar de vastgoedzaken rond een overleden persoon af te ronden. Dat was lastig, want ze kon geen familieleden van haar vinden", zegt Dalli.

"De agente nam contact met me op om te zien of er overeenkomsten waren in de zaak. Samen lukte het ons om de informatie samen te voegen en kwamen we erachter wie de vrouw was."

Ondertussen is het Dalli gelukt om alle puzzelstukjes samen te voegen en weet hij wat er met de vrouw is gebeurd. In 1962 ging het steeds slechter met het huwelijk van Wojcik. Ze vertrok zonder het tegen iemand te zeggen en ontmoette een nieuwe man: Karl Gruber. Ze settelde in Canberra en in 1977 trouwde ze met Gruber.

Helaas zal haar eerste man nooit horen dat Wojcik is gevonden. Hij is al overleden. Ook de tweede man van Wojcik is overleden, in 1994.

Dalli is desondanks blij dat hij het mysterie heeft kunnen oplossen. "Sinds 1963 hebben al veel mensen dat geprobeerd, dus het is fijn dat we eindelijk weten wat er is gebeurd. En ik ben blij met de uitkomst: ze is geen slachtoffer van een misdaad, maar ze is een nieuw leven begonnen omdat ze dat zelf wilde."

Nederland telt ongeveer 1.500 langdurig vermiste personen. Al die mensen zijn langer dan een jaar vermist. In ongeveer tien procent van de gevallen gaat het om mensen die vermist zijn geraakt tijdens een reis, in andere gevallen gaat het om weglopers (zes procent) of oorlogsvermisten (drie procent). In iets meer dan drie procent van de gevallen van langdurige vermissing is het aannemelijk dat het om een misdrijf gaat.