In Doetinchem staan zeven flitspalen. Die werken op zich prima, maar toch worden er nooit boetes uitgedeeld aan verkeersovertreders. Justitie is het namelijk oneens met het beleid van de gemeente.

Het aantal snelheidsovertredingen in Doetinchem is fors, zegt wethouder Peter Drenth (Verkeer) tegen RTL Nieuws. Iedere dag worden er forse snelheidsovertredingen gesignaleerd en elk uur worden automobilisten geflitst omdat ze het rode licht negeren. De hardste van allemaal reed 159 kilometer per uur over een kruispunt waar slechts 50 is toegestaan. "Dat noem ik niet 'een beetje overtreding', dat is echt fors", zegt Drenth.

Het liefst zou hij de automobilisten dan ook beboeten. "Maar dat mag niet van het Openbaar Ministerie. En die gaat daarover."

Justitie is tegen de flitspalen in Doetinchem omdat het 'politieke palen' zijn, zegt Drenth. Justitie is daar erg terughoudend mee, want de makkelijkste oplossing voor een gemeente is om een flitspaal te plaatsen als bewoners klagen over verkeersovertredingen "Maar als iedere gemeente dat overal zou doen, dan krijgen we duizenden en duizenden flitspalen in heel Nederland", realiseert Drenth zich. "En dat is niet het soort samenleving waarin we willen leven, zegt het Openbaar Ministerie."

Op die gronden zijn ook de flitspalen in Doetinchem geweigerd. Maar daar gaat het hier niet over, vindt de wethouder. Zijn gemeente wil helemaal niet overal flitspalen. "We willen ze alleen op de belangrijkste wegen", zegt Drenth. "Op plekken waar de veiligheid in het geding is, bijvoorbeeld omdat er veel schoolkinderen fietsen."