Het is een huiveringwekkend beeld uit de hollywood-blockbuster Angels and Demons. De bad guy komt voorbij de high-tech beveiliging door een oogbal voor de irisscanner te houden. De eigenaar van dat oog ligt vermoord op de grond.

Hollywood-fantasie? Kan dat alleen in films? Was het maar waar: een Poolse wetenschapper heeft nu ontdekt dat dit echt kan. Hij werkt nu hard aan een methode om dit op te lossen, nu de irisscan steeds populairder wordt als beveiliging, van vooral zeer belangrijke plekken. Denk aan: kerncentrales en hoofdkantoren van geheime diensten.
Horrorscenario

Want anders lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat een dergelijk horrorscenario een keer echt gebeurt, schrijft het wetenschapsblad IEEE Spectrum.

Tot nu toe werd er eigenlijk altijd blindelings vanuit gegaan dat de iris van een persoon snel vergaat na iemands dood en dus waardeloos zou worden voor een irisscan. Niet dus. Tot zelfs meer dan een dag na de dood is het verschil met een levende oogbal door de scanner niet te zien.

Adam Czajka uit Polen, een jonge en vooraanstaande wetenschapper in deze tak van sport die dit fenomeen ontdekte, werkt nu hard aan een sluitende manier om dit wel te zien. Momenteel zet hij in op een kort lichtflitsje in de scanner. Ieders pupil reageert weer net wat anders op een lichtflits en ook dat lijkt, net als een vingerafdruk of het patroon in iemands iris, uniek voor een persoon. En belangrijker: bepalend of iemand nog leeft of niet.

Het lijkt te werken, maar waarschuwt hij: vooralsnog alleen in de gecontroleerde omgeving van het laboratorium. De vraag is in hoeverre de pupil hetzelfde reageert in fel zonlicht of als iemand een slok op heeft.