Chocolade dreigt een zeldzame delicatesse te worden. Maar wetenschappers denken het tij – met behulp van de mango – te kunnen keren.
De productie van cacao loopt wereldwijd terug. Het is te wijten aan een combinatie van tegenslagen zoals mislukte oogsten en ziekten in de cacaoplant. Het zorgt ervoor dat cacaobonen schaarser en duurder worden.
Uit cacaobonen wordt onder meer cacaoboter gewonnen. Het is een natuurlijk vet dat gebruikt wordt in de cosmetische en farmaceutische industrie. Daarnaast is het een heel belangrijk ingrediënt van chocolade. Cacaoboter is op dit moment het enige commercieel beschikbare natuurlijke vet dat rijk is aan verzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Daarnaast is de prijs van cacaoboter in vergelijking met de prijs van andere tropische vetten en oliën recordbrekend hoog. En die prijs stijgt alleen maar: tussen 2005 en 2015 is deze meer dan verdubbeld. Het dwingt de chocolade-industrie tot het vinden van een kwalitatief alternatief voor cacaoboter. Zeker als je bedenkt dat de vraag naar cacao tegen 2020 naar verwachting met 30 procent zal zijn toegenomen.
Wetenschappers van de Bangor University komen nu met goed nieuws. Ze denken een alternatief voor de dure en relatief schaarse cacaoboter te hebben gevonden. En wel in de vorm van de wilde mango (Mangifera sylvatica). Een analyse toont aan dat boter van de wilde mango in veel opzichten lijkt op cacaoboter.
Sterker nog: uit het onderzoek blijkt dat wilde mango-boter in een aantal opzichten zelfs nog beter is dan cacaoboter. Zo is wilde mango-boter rijker aan vocht. En er komt steeds meer bewijs dat boter met een hoger vochtgehalte ervoor zorgen dat chocolade minder vet is. Een boter met een hoger vetgehalte kan dan ook mogelijk ziekten zoals obesitas, hartziekten en beroertes helpen voorkomen.
“De wilde mango is een zogenoemde ‘Assepoester-soort’,” vertelt onderzoeker Sayma Akhter. Het betekent dat we ons nog niet realiseren welke potentie de soort heeft. “Wild fruit zoals de mango is een belangrijke bron van voedsel, medicatie in inkomsten voor mensen op het platteland,” voegt onderzoeker Morag McDonald toe. “Maar wild fruit wordt zeldzamer, onder meer door ontbossing.” Daarom is het volgens de onderzoekers belangrijk dat we in kaart brengen wat wilde fruitsoorten ons te bieden hebben. Want als we dat weten, hebben we nog een goede reden om ze van de ondergang te redden.