Wij twijfelen nog of de Vlaamse krant De Standaard gehackt is, of dat dit idee een viral is van een zieke geest voor ‘awareness’ voor automutilatie. Maar Nadine Callens van de organisatie Centra Voor Leerlingenbegeleiding (CLB) stelt voor om in scholen een aparte ruimte in te richten waar leerlingen in zichzelf kunnen snijden.

Om net te voorkomen dat die epidemieën onder andere ontstaan in scholen, stelt CLB-medewerkster Nadine Callens in Knack voor om in scholen een verbod uit te vaardigen om openlijk te krassen of verwondingen te tonen aan medeleerlingen. ‘Ik pleit zelfs voor een ruimte op school waar een leerling zich mag krassen als hij het echt niet meer kan houden. Heel discreet, natuurlijk. Dan is de school er tenminste zeker van dat het in de beste omstandigheden gebeurt, de wonden goed kunnen worden verzorgd en andere leerlingen er niet mee worden geconfronteerd’, klinkt het.

In het artikel komen diverse andere deskundigen aan het woord, zij zijn ‘zijn verdeeld over het idee,’ zo klinkt het. Dat is begrijpelijk, in psychiatrische behandeltrajecten of klinieken is zelfbeschadiging niet zelden reden voor verwijdering van de patiënt. Maargoed. Na de stilteruimte nu ook de snijzaal in het onderwijs. Wij zijn even te stupéfait voor cynische grappen en hopen nog steeds dat dit een hoax is.